Råvarer
4 min læsetid

Guide: Ingefær

Ingefær
Skrevet af
Michala H. Christensen
Udgivet den
13/11/24
Kopier link
wwww.gogetgreen.dk/blog/guide-ingefaer

Indholdsfortegnelse

Ingefær

Bliv klogere på den smukke ingefær-plante her: GoGetGreens komplette guide til at plante, passe, høste, opbevare og bruge hjemmedyrket ingefær 

Dyrkning:

Ingefær er virkelig en nem og taknemmelig plante. Den kan dyrkes i potte indenfor, på terrassen eller i drivhus.

Hvornår skal du plante ingefær?
Indendørs dyrkning af ingefær:

Dyrker du indenfor, kan du starte og høste når som helst

Dyrkning af ingefær i drivhus eller på terrassen:

Januar – marts er det bedste tidspunkt at starte, hvis du vil dyrke i drivhus eller på en lun terrasse.

Sådan lykkes du med at dyrke din egen ingefær
  • Køb økologisk ingefær og vælg dem med vækstknopper. De ikke-økologiske er ofte behandlet med spirehæmmende midler.
  • Læg ingefærknoldene i en bakke og hæld en cm vand ved. Stil bakken lyst og varmt og sørg for at de ikke tørrer helt ud
  • Når de er spiret, plantes de i potter og dækkes med et par cm jord.
  • Ingefær vokser vandret i jordoverfladen og har derfor brug for store potter.
  • Planterne kan komme ud i drivhuset når der er omkring 15 grader, hvis de beskyttes af en fiberdug eller lignende. Fiberdugen beskytter også planten mod den stærke forårssol i dagtimerne.
  • Optimal temperatur er mellem 18 og 30 grader.
  • Ingefær har ikke godt af fuld sol og kan med fordel plantes i skyggen af andre planter i drivhuset
  • Vand 3 gange om ugen. Stop eventuelt vandingen et par uger før høst i oktober. Dette giver ingefæren en bedre holdbarhed efter høst. Vi foretrækker dog at vande helt frem til høst, da det aldrig er til at vide hvor lang sæsonen bliver og det giver mulighed for at få maksimalt ud af hver plante.
  • Du kan høste allerede fra august og det er muligt at høste dele af planten og lade resten stå.
  • Skal høstes inden nætterne bliver kolde ellers nedsættes holdbarhed og kvalitet.
  • Når du har høstet/gravet planten op, brækkes den gamle knold af, som planten startede fra. Tjek om den gamle knold har flere spireknopper i gang, for så kan den nemlig bruges igen.

 

Sådan konserverer du ingefær

Fermenteret ingefær

Ingefær kan både bruges som smagsgiver i andre fermenterede grøntsager, men den kan også fermenteres alene med honning:

  1. Skræl ingefæren og skær det i tynde skiver.
  2. Fyldes på glas og overhældes med honning.
  3. (Bruger du en fast honning, så lad ingefæren smelte den, ved at blande dem sammen i en skål og lad det trække. Honningen bliver helt flydende efter et par timer, hvorefter kan det hele hældes på sylteglas.)
  4. Lad glasset stå på køkkenbordet i 5 dage og sørg for at åbne og lukke glasset hver dag, for at lufte ud.

De er klar til at spise efter en uges tid, men kan holde op til 6 måneder.

Frys ingefær

Riv ingefæren, put den i en frysepose og husk at få al saften med. Rul posen flad, så ingefæren fryses som et stykke pap. På den måde er det let at knække et stykke af efter behov, når det skal bruges.

Den kan også fryses i hele passende stykker, hvis den fx skal bruges i smoothie

Syltede sushi-ingefær
  1. Skær i tynde skiver, drys med salt og lad trække til der begynder at løbe væde fra.
  2. Vrid væden ud ved at presse den i et rent viskestykke
  3. Kog dem i 2 minutter.
  4. Hæld vandet fra, skyl under kold vand og vrid væden fra igen.
  5. Put på glas og dæk med en opkogt lage af sukker og risvineddike
Ingefær-te

Både frisk og tørret ingefær kan bruges til en lækker varmende te, gerne med en skefuld honning og frugt, fxs citronsaft eller tørret citronskal.

Finsnit den friske ingefær og  ingefær og tør det i ovn eller dehydrator til en te der bare skal overhældes med kogende vand og trække til du synes om styrken.

Ingefær-pulver

Hvis ingefæren er meget frisk og saftig, vil jeg anbefale at skære den i tynde skiver ellers kan den også rives groft.

Tørres i en ovn på svag varme eller i dehydrator. Blendes til pulver når den er helt tør. Pulveret sigtes til sidst i en finmasket si.

Ingefær-sirup

Der er mange måder at lave sirup på. Flere måder handler om at koge, men den kan også laves på juice eller alkohol udtræk hvis du vil beholde alle ingefærens gode egenskaber, som ellers går lidt tabt under kogningen

Ingefær-shots, smoothies og juice

Hvis du har en juicepresser kan du lave rene ingefærshots i den, men ellers kan du blende stykker af rå ingefær i dine smoothies. Smag dig frem til din mængde: Start med et lille stykke og tilføj mere til styrken er helt rigtig.

Fire cider – Vinter immunbooster
  1. Snit ingefær, løg, hvidløg, peberrod, chili, gurkemeje, citrusfrugt, krydderurter
  2. Put det hele på et sylteglas.
  3. Hæld æbleeddike over så det dækker helt
  4. Lad det trække i 6 uger.
  5. Glasset vendes jævnligt i løbet af de 6 uger.

Drikkes som en lille snaps hver dag i løbet af vinteren eller hele året

 

Ingefær og sundhed:

For at få mest mulig sundhed ud af ingefær er det bedst at indtage den rå, tørret eller fermenteret. Mange af de sundhedsfremmende stoffer forsvinder eller mindskes ved opvarmning.

Ingefær undergår i disse år en masse undersøgelser og test og vi finder hele tiden mere den er god for. 

Forskning indikerer blandt andet at ingefær:
  • Er fyldt med antioxidanter
  • Booster immunforsvaret
  • Er anti-inflammatorisk
  • Virker mod kvalme og transportsyge
  • Virker mod slidgigt, leddegigt, ømme muskler og led
  • Fremmer fordøjelsen og øger forbrændingen 
  • Lindrer menstruationssmerter
  • Kan modvirke cancer, især i tørret form

Har du tips eller spørgsmål til dyrkning og brug af ingefær? Skriv en kommentar og lad os hjælpes ad med at leve godt og grønt.

Download GoGetGreen app

App Store ikon. Du kan hente GoGetGreen-appen gratis i App Store og finde lokale vejboder eller sælge dine hjemmedyrkede skatte som frugt, grønt, blomster og meget mere.Google Play ikon. Du kan hente GoGetGreen-appen gratis i Google Play og finde lokale vejboder eller sælge dine hjemmedyrkede skatte som frugt, grønt, blomster og meget mere.
Del dine tanker om dette blogindlæg
0 kommentar
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.
Bruger
6 timer siden
Slet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

SvarAnnuller
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.
Bruger
6 timer siden
Slet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

SvarAnnuller
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.