Råvarer
5 min læsetid

Guide: Jordskokker

GogetGreen Guide: Jordskokker
Skrevet af
Michala H. Christensen
Udgivet den
31/1/25
Kopier link
wwww.gogetgreen.dk/blog/guide-jordskokker

Indholdsfortegnelse

Jordskokker

Jordskokken er virkelig nem at dyrke. Det er en på mange måder bæredygtig afgrøde, som passer rigtig godt til vores danske klima, hvor den både klarer kulde, blæst og våde perioder, samtidig med at den er tørke-resistent og kun har brug for vanding i meget lange tørkeperioder.

Dyrkning af jordskokker

Nye jordskokke-skud, der i løbet af et par måneder vil blive mellem 1 og 2 meter høje

Placering og behov:

  • Jordskokker kan vokse i al slags jord, så længe planterne får sol eller delvis sol

  • Planten bliver ikke påvirket af sygdomme, så de kan vokse på samme sted år efter år

  • Giv dine jordskokker god plads: Den spreder sig meget let og kan med fordel dyrkes i afgrænsede bede.

  • Planterne bliver mellem 1 og op til 2 meter høje. Den giver et stort udbytte på 4–5 kg pr. m2.

OBS: Vær opmærksom på at hvis du smider skræller eller stykker af rå jordskok i komposten, kan selv det mindste stykke af knolden spire og blive til nye planter.

Skadedyr:

Jordskokker angribes stort set ikke af skadedyr. De eneste dyr, du kan være oppe imod, er mosegrisen, som elsker dem. Mosegrisens indblanding kan afhjælpes ved at plante jordskokkerne i plantekasser - eller du kan affinde dig med at deles lidt, og plante flere knolde, så der er nok til alle.


Sorter:

De fleste sorter af jordskokker smager næsten ens. Forskellene finder du i form, farve, høsttidspunkt og hvor godt knoldene tåler frost.

Prøv dig frem - eller bliv inspireret af guides som fx på Praktisk Økologis hjemmeside, havenyt.dk

De forskellige farver jordskokker kan give et flot farvespil, især nar du bruger dem rå i fx salater

Dyrkning:

  • Køb en pose jordskokker! Du kan finde mange sorter der er valgt og dyrket med hjertet på GoGetGreen-appen, men de økologiske fra supermarkedet kan også bruges
  • Læg dem i jorden i det sene forår (april-maj) eller om efteråret, for en længere vækstperiode
  • Vand på dagen for udplantning, ellers kun lidt ved meget lange tørkeperioder
  • Kan høstes når bladene begynder at blive gule, oftest fra september eller oktober.

Formering: 

Tag de største og rundeste knolde fra når du høster, og læg dem tilbage i jorden med det samme, så får du nye og endnu flottere jordskokker til næste år

Blomster:

Jordskokken er i familie med solsikken og nogle sorter blomstrer med fine gule blomster i sensommeren/efteråret.

Hvis du køber dine knolde til formering i GoGetGreen-appen, kan du spørge sælger om deres sort plejer at blomstre.

Høst og opbevaring af jordskokker

Jordskokker opbevares allerbedst ved at lade dem blive på voksestedet, hvor de kan høstes fra september og potentielt frem til april, så længe der ikke er frost i knoldenes dybde. Du kan derfor forlænge sæsonen ved at dække voksestedet med et tykt lag halm eller græsafklip, så jorden ikke fryser så let til.

Så længe jordskokkerne er nyopgravede, er skrællen meget tynd og kan let skrubbes af. Ved opbevaring danner de en tykkere skræl, der kan fjernes med kniv eller kartoffelskræller. 

Knoldene kan også opbevares på samme måde som kartofler, altså i et mørkt og køligt rum. De har tendens til at blive bløde ved den type opbevaring, men de bliver sprøde igen hvis de lægges i koldt vand. Giv dem tid - det kan tage fra et par timer til et døgn.

Jordskokker kan også opbevares i en pose i køleskabet, de kan som regel holde i nogle uger.

Tilberedning af jordskokker

Jordskokker har et højt indhold af C- og K-vitamin, inulin (præbiotiske fibre der ikke nedbrydes i tarmen, men giver dine tarmbakterier et godt miljø at arbejde i) og raffinose. Sidstnævnte kan godt give luft i maven, så spis med lempe hvis du ikke er vant til at spise jordskokker.

Tip: Kombucha modvirker luft i maven og er derfor den perfekte partner til en middag med jordskokker

Jordskokker kan sagtens spises rå, men der er masser af lækre måder at tilberede dem dem på:

Rå jordskokker i salater

Friske jordskokker har en nøddeagtig smag og er super sprøde. Skær dem fx helt tyndt med skive-siden af et rivejern og giv dine salater et elegant twist

Jordskokkesuppe

Suppen kan laves af både knolde med og uden skræl. Uden skræl bliver suppen dog mere cremet og delikat i smagen

Jordskokke-pure

Knoldene giver en meget cremet pure - kombiner gerne med kartoffel.

Langtidsbagte jordskokker med skræl

Bag dem på 150 grader til de begynder at tage farve, så bliver de virkelig lækre.

Brød med jordskokker 

Brød bagt med rodfrugter holder sig friskt længere og bliver ikke så let tørt

Vi bager grydebrød og bruger opskriften på Verdens bedste brød fra kvalimad.dk

Tilsæt en stor håndfuld revet jordskok i dejen (du kan også bruge rodfrugter, squash og græskar)

Øg bagetiden fra den opskrift du eller bruger med 10 minutter

Jordskokke-chips

Jordskokker får let en brændt/bitter smag, hvis de er i olien i for lang tid. De er færdige når yderkanten af chipsene har taget farve

Tip om iltning af jordskokker: 

Jordskokker bliver ligesom æbler let brune når de skrælles, fordi det naturlige enzym polyphenol oxidase kommer i kontakt med ilt. Du kan forhindre misfarvningen ved at putte de skrællede jordskokker i koldt vand med lidt citronsaft i eller tilsætte citronsaft til vandet når de koges.

Har du tips eller spørgsmål til dyrkning og brug af jordskokker? Skriv en kommentar og lad os hjælpes ad med at leve endnu grønnere

Download GoGetGreen app

App Store ikon. Du kan hente GoGetGreen-appen gratis i App Store og finde lokale vejboder eller sælge dine hjemmedyrkede skatte som frugt, grønt, blomster og meget mere.Google Play ikon. Du kan hente GoGetGreen-appen gratis i Google Play og finde lokale vejboder eller sælge dine hjemmedyrkede skatte som frugt, grønt, blomster og meget mere.
Del dine tanker om dette blogindlæg
0 kommentar
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.
Bruger
6 timer siden
Slet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

SvarAnnuller
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.
Bruger
6 timer siden
Slet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

SvarAnnuller
med din blogprofil eller opret bruger for at kommentere på indlæg.
Bemærk: Din GoGetGreen-appprofil kan ikke bruges her.
Vi har modtaget din kommentar.
Den vil være synlig, når den er blevet godkendt af en administrator.
Ups! Noget gik galt under indsendelsen af formularen.